Wednesday, 21 November 2018
Seb1, Seb2.. Seb2?
Written by Lumi    Friday, 08 March 2013 11:48    PDF Print E-mail

 

A rovatban szereplő írások csak és kizárólag a szerző szubjektív véleményét tükrözik.

 

 

Már zajlik a 2013-as bajnokság, és egyre több egybehangzó vélemény formálódik valamiféle új korszakról, a WRC következő uralkodójáról. Nem csak szurkolók és újságírók, hanem bennfentesek szájából is. Most éppen az M-Sport atyja, Malcolm Wilson mostanság tett megnyilvánulásai gondolkodtattak el. Egyrészt kilátásba helyezte a nyugdíjazását, hiszen annyi küzdelmes év után, amikor is harcoltak Sébastien Loeb ellen, most körvonalazódni látszik egy újabb kemény csata, egy másik Sébastien ellen. Másrészt nem győzi magasztalni a kisebbik Sebet, aki miatt, még ha talán nem is túl komolyan, de kinyilatkozta, hogy talán jobb lenne abbahagyni ezt az egész csapatirányítást. Hiszen akarta Ő, de nem Hozzá igazolt, és most fájhat a feje Miatta..

Most adott lenne a kérdés, hogy a WRC-nek szüksége van-e egy újabb „kiskirályra”. Nyilván vannak, akik az abszolút hatalomban hisznek, és élvezik azt, megint mások örülnének végre egy kevésbé egyértelmű bajnokságnak. Én a magam részéről a rally pártján állok. Amibe egyébként sok minden belefér (azok mellett, amik nem..), és a legendáknak helye van. Ez a szó, hogy legenda, meg egyébként is relatív. Sébastien Loeb kétségkívül a rally legendás alakjává nőtte ki, és tetette magát (utóbbit értse mindenki a saját „ízlése” szerint).  Az a folyamat, ahogy Belőle nagy versenyző lett, mindenki számára egyértelmű. De azért nem Ő létezik egyedül, és nem kell, hogy minden tetsszen Vele kapcsolatban. Sőt, az ember tarthat mást is jobbnak.

De ha már ezt a témát kezdtem el boncolgatni, akkor megpróbálom kihagyni belőle a mezőnyt, és maradni a két franciánál. Szóval, van Seb1, aki zsebre vágta a világot, sokszor. Aki ellentmondást nem tűrően legyőzött, akit időnként azért legyőztek, és néha nem győzhettek.. És van Seb2, aki szinte a hátsó ajtón lépett be, és az évek alatt még a Citroënt is kinőtte a képességével. Ezt direkt fogalmazom meg így, mert az is egy külön vita tárgya lehetne, hogy legyőzhette-e volna Loeböt, ha lehetett volna – szerintem ez nem kérdés: igen. De valóban van Benne akkora erő, és csapatszellem, hogy tovább vigye a franciák sikersorozatát éveken át? És egyáltalán, kell ez nekünk? Loeb idén 4 versenyen indul, a többiek „most vagy soha” helyzetben vannak, erre lehet, hogy a végén úgy érezzük majd – Velük együtt - , mintha semmi sem történt volna a WRC háza táján.

2 verseny után (amikor ezt írom, épp a Mexikó Rally zajlik – orosz rulett, a papírforma majd Portugáliában kezd el körvonalazódni) csak annyit tudunk, hogy a VW nagyon összerakta a gépet, és hogy Ozsi munkájával összeérett, ezért ez a kombináció több mint jó. Megmondom őszintén, én is azok közé tartozom, akiknek a véleménye az, hogy megvan az új bajnok. És ha elgondolkodom, a sok kérdőjel ellenére is ugyan így vélem. De nem az elmúlt két verseny alapján.. Kicsit azért is, mert a Volkswagen a tavalyi évet végig „tesztversenyezte”. És kicsit azért is, mert ez a korábban nem annyira szimpatikus srác látszólag megtanult türelmes(ebb) lenni, és változni. Ez tulajdonképpen már az utolsó Citrós évében meglátszott, még akkor is, ha időnként túlfűtötten reagált le dolgokat – vagy csak túl szokatlan volt ez a fajta szókimondóság arrafelé.

Szerintem az Ő karrierjének elrontója csak saját maga lehet, ha ismét elbízza magát, és arroganciával áll a dolgokhoz. De talán változott annyit, hogy ez ne forduljon elő. Akkor viszont bárkit megverhet, egyszer, kétszer, sokszor. Véleményem szerint nem kell „rászámolni” Loeb vb címeit, meg összehasonlítani Vele, hanem hagyni kell, had csinálja, így biztos nem egy vb cím lesz az eredmény. A 9 az sok, és a rally is változhat, így ebben kár is előre gondolkodni.  Meg aztán, ki mondta, hogy egyhuzamban kell teljesíteni? Így a végére azt mondom, hogy szerintem a rallynak kellenek az ilyen versenyzők. De legyenek ott mások is, és időnként csípjék nyakon az aktuálisan kiemelkedőt. Így mindenki jól jár. És hogy a legenda folytatódik-e, és továbbra is egy keresztnevet ismételgetünk majd? Szerintem igen. Csak kicsit másképp.

Lumi

 Comments (0)
Only registered users can write comments!
Last Updated ( Friday, 08 March 2013 11:57 )