Wednesday, 21 November 2018
Best of 2013
Written by RallyCenter    Saturday, 28 December 2013 22:28    PDF Print E-mail

altA rovatban szereplő írások csak és kizárólag a szerző szubjektív véleményét tükrözik.

alt

Lumi Top 5-ös listája:

1. Sébastien Ogier

 Vártam már ezt a világbajnoki címet, és nagyszerű volt végig nézni, ahogy végre gond nélkül meg is valósul. Én személy szerint unom már, és teljesen feleslegesnek is tartom a két Sébastien összehasonlítgatását, annyira különbözőek - ráadásul a világ azon feléhez tartozom, aki abban hisz, hogy Ogier „minden körülmények között” világbajnok lett volna idén – így ezt kihagyom az indoklásból. Ebben a szezonban tovább bizonyította a tehetségét és hozzáállását a rallyhoz. A maximális fegyelem és gyorsaság mellett az alázatosan felépített munka nem csak legyőzhetetlenné tette, de végre azon az úton jár, amit sajátjának mondhat. A legjobb döntést akkor hozta, amikor csapatot váltott, így szerintem ebben az évben sokkal több van még annál is, mint amennyit láttunk, pedig az se kevés. Remélem, hogy ez az út még nagyon messzire vezet.

2. Thierry Neuville

 Nagyon fiatal, és ebben az évben még elég tapasztalatlan is volt, ehhez mérten is kezdte a szezont. Viszont az a folyamat, ahogy felépítette magát azt sugallja, hogy a jövő bajnokáról beszélhetünk. Ő volt az a versenyző, akinek lehetett tanácsot adni, odafigyelt a részletekre, mert kísérletezni és nem ijedt meg attól, hogy az élmezőnyben harcolhat. Valószínűleg a legjobb tanítvány. Igaz, hogy győzelmet nem szerzett végül, de teljes mértékben kihozta magából és az autóból a maximumot. Az „Év Embere” minden bizonnyal Ő, és ha ez a tendencia folyatódik, kemény ellenfél lesz. Nagyon remélem, hogy ez a fejlődés töretlen lesz, hiszen az egyértelmű, hogy a fiatalok között a legnagyobb tehetség, legalább is én így gondolom. A következő évek meghatározóak lesznek számára, de abban egészen biztos vagyok, hogy Thierry nem tartozik majd azok közé, akik csupán 1-2 jó szezont tudnak futni.

3. Bútor Róbert

 Harmadik helyre azt a versenyzőt tettem, aki számomra „a magyar rally”. Mint utólag kiderült, sajnos ez a szezon volt számára az utolsó. Annak ellenére, hogy borzasztóan sajnálom, egy valaminek örülök, mégpedig annak, hogy emelt fővel távozhatott, és kizárólag rengeteg élményt, nagyszerű emlékeket hagyott itt a rajongók számára. Robi stílusa a pályán egészen egyedi, amivel azt hiszem, rengeteg rallyt szerető embert állított maga mellé, és épp olyan egyedi személyiség Ő maga is, ezért szerintem csak kedvenc és példakép lehet. Azt hiszem, nyugodtam mondhatom, hogy hozzájárult Ő is ahhoz, hogy szeretem a rallyt. Köszönöm Neki az elmúlt sok évet, és nagyon büszke vagyok arra, hogy azt tudom mondani, Bútor Robi a mindenkori kedvenc magyar rallyversenyzőm!

4. Mikko Hirvonen

 Lehet, hogy most „szakmailag” felkapják néhányan a fejüket, hogy egy ilyen nehézkes év után Mikko hogy lehet egy top5-ös listán. Számomra viszont teljesen egyértelmű, hogy bármi történik, Ő a listámon van. Szurkolóként nem esett túl jól látni, hogy nem találta a helyét, és távol került az egykori Hirvonentől. Viszont nem csak bízom benne, de tudom is, hogy a WRC egyik legzseniálisabb versenyzője nem égett ki, és igenis fog még meglepetéseket okozni. És én továbbra is számítok a világbajnoki címre is Tőle, szurkolójaként ez nem is kérdés. Így legyen ez egy kis „előleg”, jövőre pedig már sokkal előrébb fogom leírni a nevét. Hajrá Mikko!

5. Jari-Matti Latvala

 Nehéz mit kezdeni sokszor Latvalával, hiszen amikor már épp elmerülnénk a vezetési stílusában (ami azért valljuk be, messziről felismerhető, de szerethető) és örülnénk, hogy na végre, következik a szokásos baki. Idén is kaptunk néhány Latvala-pillanatot, mégis úgy gondolom, hogy mutatott a valós képességéből is rendesen az új csapatával. Amikor épp minden rendben, akkor egy gyors versenyző, és szerintem a VW nem csinált rossz vételt Vele. A szezon második felében időnként már úgy éreztem, hogy kezd felnőni a feladathoz, bár szerintem kétségtelen, hogy Neki volt a legnehezebb dolga a mezőnyben, hiszen a VW-nél újoncként kellett helyt álljon Ogier csapattársaként. Én nem érzetem Latvalán ennek a tehernek a súlyát, amiket hibázott, azt magától tette, viszont voltak jó versenyei, ahol a tempója is szintén jó volt. Így számomra egyértelmű, hogy a listán a helye.

Maya Top 5-ös listája:

1. Thierry Neuville

Aki valamennyire ismer, tudja, hogy nálam ez a belga srác az abszolút favorit, úgyhogy nem meglepő, hogy idei teljesítményével felkerült a listám első helyére. A második WRC-s szezonjában másodikként zárt, sokszor megelőzte a világbajnok franciát. Persze hibázott is, de rengeteget tanult, tapasztalt és fejlődött. Jövőre új csapatban bizonyíthat, nem titkolom, pár éven belül bajnoki címet várok Tőle, amit szerintem el is fog érni.

2. Andreas Mikkelsen

Mivel ez egy szubjektív lista, így nyugodt szívvel tettem Andreast a második helyre. Persze Ő nem csak az eredményei miatt van itt, hanem amiatt is, aki. Szeptemberben volt szerencsém találkozni és egy interjút készíteni Vele (amit itt olvashattok). Nagyon nyitott, érdeklődő srác, akiben sokkal több van, mint amit az ember elsőre meglát. Emellett tehetséges és szorgalmas, véleményem szerint méltó utódja lehet Petter Solbergnek.

3. Esapekka Lappi

A tavalyi finn bajnokot a jövő egyik nagy reménységének tartom, idén kipróbálta magát sok bajnokságban, és sehol nem vallott szégyent. Jövőre az ERC-ben bizonyíthatja, hogy van olyan jó, mint Juho Hänninen.

4. Csucsu

Szerintem jelenleg Ő a legtehetségesebb magyar fiatal versenyző, ezt bizonyítja korzikai győzelme is, illetve az összetett második helye a kétkerék-meghajtásúak között az EB-n. BZ-ék felköthetik a gatyájukat jövőre, itt az utánpótlás. :)

5. Nicolas Gilsoul

Amennyire Thierry az első a versenyzők között nálam, úgy a navigátorok között Nicót tartom a legjobbnak. Nagyon jó módszert dolgoztak ki az itinerek ellenőrzésére, amivel ugyan a frászt hozzák rám minden versenynap délelőttjén, de látszik, hogy ez a munka meghozza gyümölcsét. Lehet, hogy nem egy rocksztár, mint Julien Ingrassia, de megvan a tehetsége hozzá, hogy Thierryvel világbajnok legyen.Comments (0)
Only registered users can write comments!
Last Updated ( Saturday, 28 December 2013 23:05 )